Google+ Followers

Saturday, November 14, 2009

Jangan Menyampuk!!!!!

This story i get from my friends....

Satu hari ketika dalam perjalanan balik dari Ipoh, aku singgah sekejap di KLCC.
Ada sesuatu untuk aku beli. Ketika aku sedang mencari barang dibeli, tiba-tiba
perut
aku terasa memulas. Apalagi aku pun terus bergegas ke tandas yang terdekat.
Masuk saja ketandas
aku tengok ada 3 bilik air. Bilik air yang di tengah bertutup, jadi aku pegi
yang
disebelahnya. Baru saja aku duduk, aku terdengar orang dari sebelah bersuara,
"Haa, camna sekarang ?"
Aku pun bukan suka nak berbual dengan orang yang aku tak kenal. Entah macamana
untuk tidak menghampakan orang, akhirnya aku balas juga, "Ok gak ler". Kemudian
suara tu bertanya lagi,
"Kau nak gi mana ni??"
Iskk... Aku mula rasa musykil... tapi aku balas, "Aku nak balik, singgah sini
nak beli barang sikit"
Lepas suara tu bertanya lagi, "Bila kau nak gerak ni??". Aku selamba jer kata,
"Lepas aku sudah ni,
habis beli aku chow la".

Kemudian aku terdengar lagi suara org sebelah tu berkata
"Hei, aku call kau balik lepas ni, tiap kali aku tanya
soalan kat kau, mamat bodo sebelah aku ni asyik jawap jer!!!

Moral: jangan menyampuk time orang bercakap.

p/s: kredit pada "En.Razman" atas kiriman ini.

Tips Atasi Teman Lelaki yg Panas Baran


Tips ni mizi dapat dari rakan2.. ambil yang jernih, buang yang keruh k... huhuh selamat beramal...


1. Lebih baik mendiamkan diri ketika si dia sedang marah.


2. Kenalpasti punca-punca yang menimbulkan kemarahannya dan kalau boleh elakkan dari melakukannya.

3. Jika hendak menegur perlakuannya yang tidak kamu senangi, gunakan cara yang lembut dan penuh hikmah agar kemarahannya tidak berpanjangan.

4. Jangan layan sangat kemarahannya kerana jika si dia masih marah, kamu juga yang akan sakit hati nanti.

5. Kamu harus bersiap sedia jika awal sudah tahu si dia jenis yang panas baran ? ketahuilah cara-cara untuk berdepan dengannya.

6. kalau nak bercinta tu, pastikan si dia bukanlah dari jenis yang panas baran. Kalau si dia memang jenis yang panas baran, sabar sajalah dengan karenahnya.

7. Kalau susah sangat, tinggalkan saja. Tak susah-susah nak fikirkan tentangnya..

p/s: kredit pada kawan2 yang send tips ni pada mizi ya.... huhuhuh

Tuesday, November 3, 2009

Good Luck Semua




Buat teman2 seperjuangan.. Good luck ye untuk final exam ni... semoga kita semua mencapai kejayaan dan kebahagiaan bersama... Good Luck

Friday, June 19, 2009

PENGUMUMAN PENTING UNTUK KOLEJ DI UiTM SEGAMAT JOHOR

PERHATIAN!!!! Kepada semua pelajar Universiti Teknologi MARA Segamat Johor.. Anda di minta untuk mendaftar kolej melalui sistem e-HEP system seperti sebelum ini.

Siswi yang sudah tahu keputusan menduduki kolej,TAhniah buat yang berjaya, yang tidak berjaya anda cubalah ikhtiar untuk mendaftars ebagai pelajar rayuan..

Siswa, keputusan kolej masih belum di key in kan dalam sistem online, anda di minta untuk bersabar seketika. Buat pengetahuan semua UiTM kita mengalami sedikit perubahan sistem, atas masalah ini maka kelewatan yang berlaku pihak UPK mohon maaf pada semua.

SEMUA pelajar yang inigin mendapatkan inesiatif makanan sebagai pelajar yang menduduki kolej..anda hendaklah melakukan perkara tersebut :

Pertama : sebelum ini anda telah mendaftar sebagai pelajar yang ingin menduduki kolej...Betul TAk??? cara yang sama juga tapi kamu daftar sebagai pelajar NR(Non-Resident)

Kedua: setelah kamu semua selesai mendaftar sebagai pelajar NR, anda di minta untuk mengisi inesiatif makanan NR..(bukan inesiatif pelajar yg menduduki kolej).. ini adalah penting bagi anda mendapatkan inesiatif makanan semester hadapan.

SOALAN 1: "Kenapa keta perlu daftar sebagai pelajar NR??sedangkan kita ingin mendapatkan KOLEJ??" dan kenapa perlu daftar inesiatif makanan NR??sedangkan kita akan duduki kolej??

JAWAPAN 1-
Buat pengetahuan semua, pihak UPK menjalankan sistem MANUAL dan juga sistem ONLINE, phak UPK mengalami sedikit masalah dengan sistem baru ini. dan dengan perubahan dari kampus utama menyebabkan kita semua terpaksa mengikut prosuder yang telah di tetapkan. BAgi pelajar yang benar2 ingin mendapatkan kolej sahaja yang akan bertindak segera!!!

Walaupun anda yang telah mendapat kolej,anda jangan bimbang untuk mendaftar sebagai pelajar NR, ini kerana anda telah di daftarkan sebagai pelajar yang akan menduduki kolej semester hadapan secara manual juga. LAngkah ini hanya untuk memastikan yang anda akan mendapat inesiatif makanan sahaja.

Buat pelajar siswa yang masih belum tahu keputusan kolej, anda juga di minta untuk melakukan perkara yang sama bagi langkah berjaga2. SILA LAKUKAN DENGAN SEGERA!!!!!!


SOALAN 2: Bagaimana kami nak dapat maklumat lanjut??

JAWAPAN: Anda boleh menyemak laman web UiTM johor sendiri, di mana pihak UPK telah menyenaraikan nama pelajar yang akan menndapat kolej sem depan. Jika anda masih ragu dengan sistem online ini, anda boleh trus membuat panggilan ke UPK selepas 3 hari buletin ini di pos kan..

Sebarang maklumat lanjut...tanya la UPK..hahahahah Mizi hanya sekadar membantu...huhuhuhuh

Yang ikhlas
HAMIZI HAMID
(Mantan je hahahahaha)

Thursday, April 23, 2009

Dinner Sempana Riau 2009

hai kawan2...huhuhhu nak g tau yang sr dah wat dinner baru2 ni,,,hahahah best sangat.. kenapa best?? makannan banyak,, kenyang Mizi, then siap ada game plak lagi... tapi nak g tau gak.. kitorang guna konsep "u cook u eat"...huhuhu semua masak sendiri,,, semua bakar sendiri,,,hahahah mizi masak cekodok malam tu gan En. Basaruddin.. Ketua Pegawai Pembangunan Pelajar BloK Sempana Riau.. buat pengetahuan semua.. RS lain pun turut serta... Tuan Hj Ros, Puan Masnah...huhuhuh best,,, game kitorang wat dalam 8-9 game...mizi menang la gak gan group mizi...huhuhuh.. itupun menang game lari ikatan kasih,..huhuhu
banyak game yang di adakan... contohnya Lambung Kasih, Cari Anak, Kiss Card, Life Candle, Dance Chair, Love Walk, Pass Telor, dan banyak lagi...hahahaha Cabutan bertuah juga turut di adakan... JPK SR yang dapt turun masa tu Mizi, Afiq dan Aizat.. Bani tak dapat datang sebab ada hal yang perlu di utamakan,,huhuhuh Dinner ni tak kan berlansung kalau tak ada sekretariat dan wing capt SR... terima kasih pada semua yang membantu.. Alhamdulillah berkat usaha kita semua berjaya... Saksikanla gambar yang kami sempat shootttttt....huhuuhu


Ni la kawan rapat mizi kat SR dan dorang semua sempat posing lagi...huhuhu kenyang makan.,.,,uhuhuhuh
Tengok la budak2 wing mizi gan budak bilik mizi... masing2 kalo bab makan laju je...hahahahah

tengok y=tu,, bukan nak tolong masak...hahahah sempat pose je,,,uhuhuh... jangan marah

Ucapan aluan dari En. Basaruddin Shah in Basri sempena malam solat hajat dan bacaan yassin... ni sebelum mula jamuan makan... kitorang solat hingga isya...
Thanks abang Am.. banyak gak membantu mizi..huhuhuh siap bagi resipi masak cucur udang plak...huhuhuh sedap sangat... thanks ye... YDP MPP UITM SEGAMAT...huhuhuhu
ni die muka2 pemenang pertandingan yang di anjurkan... termasuk group mizi..huhuhuh

Ala comelnya... macam SR Angelssss...hhahahahaha

Best dapat main game music chair ni.,.. Akhirnya mizi kalah gak..hahahaha
Hahahaah... dapat gak bergambar dengan Senior Paling Popular ni...hhuhuh YDP MPP
Ni la group mizi untuk game cari gula dalam tepung...uhuhuhuh kalah gak...
ni game love walk...abis semua kaki di ikat... tapi kitorg menang ek,.,,ni la satu2nya game yg mzi menang... argh... gram tol...huhuhhu
sempat mandi sr lagi...habis bawah sr...hahahah nak selebrate je,,huhuhuh sekali sekala

Meriah sangat dapat mandi open enviroment... kat tempat laluan utama plak tu... korang leh wat ke???hahahaha

Saturday, April 11, 2009

Dinner Wing 1A DI Restoran Arshad..

Wah sangat menarik ya...dalam masa satu harii....pagi pergi Sagil dengan 2FC..makan... then pergi rumah Ustaz Syazali pun makan,.... Malam plak pergi dinner wing kat luar..makan juga... wah hebat..huhuhuh dalam masa satu hari memang banyak program makan... Tapi alhamdulillah untuk program malam ni.. Dinner Wing 1A tak de masalah senior.. kalu dulu semua takut untuk wat party wing dan sebagainya bimbang ada gangguan pada junior.. tapi segalanya berjalan dengan lancar.. mahu tak nye.. Dalam majlis ni.. wing 1A ada JPK, MPP, YDP kelab dan persatuan dan juga calon JPk.. masing2 jaga attitude agar tak menAIBkan diri sendiri,, jatuh la prestasi kami.. Lagi pun, dalam rancangan, RS Sempana Riau join sekali,, iaitu En.Fadhil.. tapi tak dapat join sebab die ada hal di JB yang belum selesai.. Walaubagaimana pun terima kasih kat EN.FADHIL sebab pinjamkan kami LCD.. Kepercayaan encik sangat kami hargai..huhuhuh.. Majlis ni turut di hadiri oleh senior Non-Resident yang bekas wing 1A.. menarik sangat sebab kita ada ramai yang memeriahkan majlis.. MC malam ni tak kurang hebatnya,,, Syahir(Akal) dan juga Wan(Saib)...Ni la program yang secara rasminya mengalukan ucapan MPP, JPK, Wing Capt dan juga senior lain untuk memberi ucapan penghargaan...huhuu sangat seronok ye.. Majlis di teruskan dengan sesi menjamu selera.. Makanan yang di hidangkan sangat menarik.,.. tapi seperti biasa la.. mesti tak cukup.. masa mizi sem 1 pun hal yang sma,,, makanan tak cukup...minuman juga kurang.. itu lah kelemahan Restoran Arshad...hmm... tapi kami sangat gembira dalam majlis ni sebab junior part one willing nak wat persembahan...lepas je pelajar part one buat persembahan.. pelajar part two juga nak tunjukkan kehebatan dorg..huhuhu memang menarik...huuhhu Lepas je semua tu.. majlis di tutup dengan nyayian semua orang secara beramai2..huhuhu best giler..masing2 menari.. macam2 jenis tarian yang d persembahkan..hahaha.. Segala objektif yang di atur oleh pengurusan wing jelas kelihatan. 1-Mengeratkan hubungan antara penghuni wing 1A... 2-dapat berkongsi sedikit pengalaman bersama RS,MPP,JPK,YDP dll... mmg macam2.. 3- dapat melahirkan budak wing yang leh berurusan dengan orang luar..(ciri2 kepimpinan) dan yang terakhit sekali membentuk pelajar wing yang faham dan mengerti untuk menghargai apa yang telah di anjurkan oleh organizer...huhuhuh lihat la gambar kami di bawah...canti menarik tertarik kau memang deBOM...huhuhuhuh
Bergambar di depan Blok Sempana Riau sebelum bergerak keluar UiTM..huhuhu memang meriah...
Sempat bergambar di depan tangga naik ke tempat majlis di adakan..huhuhuu.. Mizi, E-pul, Lycan, Are-deLL, dan Hello....hhuh

Bangga guna baju sektor A untuk datang ke MAjlis Makan Malam Wing 1A...huhuh Mzii, azri, Budak bilik,,,aizat,dan Are-deLL..Nak bergambar gak di tempat MC..huhuhuh

Bergambar sebelum makan,,,huhuhhu nak gak posing maut,huuhuh

Ni la situasi gamat yang boleh di katakan penuh la dewan atas ni,,,huhuuh semua turut hadir...termasuk tetamu jemputan,,,huhuhu

haa... jamuan di mulakan,,, makan sambil baca doa..hhuhu... majlis yang meriah,.,, masa ni la nak dengar semua orang senyap..huhuhuu


ni dia MC untuk malam tu,,, sangat pandai juga,, maklumlah permulaan pasti ada gementar jadi MC.. tapi mereka dah lakukan yang terbaik.. Suara Syahir mampu untuk menjadi MC yang lagi hebat...kalau di asah lagi,, pasti dia jadi lagi hebat..ChaiYokkk!!!

Ni dia meja makan mizi,, mizi bersama dengan hello, aizat dan juga are-bear... budak bilik mizi yang pakai baju sektor sama dengan mizi..uhuhhu

Ni bukan nak sembahyang atau mengadap KIBLAT ye.. tapi ni adik2 ynag willing nak buat persembahan pada malam tu... memang menarik.. walaupun Azim(budak bilik) sakit kaki pun nak wat persembahan...huhuhuh menarik!!!

Jamuan di rumah Ustaz Syazali Effendi (Ketua PPP Sektor A)

Hai kawan2...huhuhuh nak cite kit.. hari yang sama lepas je balik dari gunung ledang.. Seperti yang di rancang, mizi, Afiq dan aizat pergi ke rumah ustaz syazali di bawah blok Mutiara... selepas je zohor, kitorg bersiap dan terus bergerak,,, mulanya malu gak nak lalu bawah blok Mutiara tu.. tapi nak wat macam ne??? dah bawah TAKLUKAN dan di bawah JAJAHAN..,hahahaha.. jahatkan JPK sorg ni...huhuh.. sampai je rumah ustaz... semua dah berkumpul dan dah mula makan,... makanan yang ustaz sediakan agak jarang la boleh dapat kat sini... untuk semester ni first time mizi makan udang masak sambal gan daging rendang kerutup yang ustaz sediakan... first time gak la makan,,, mulanya taknak makan.. sebab tadi pagi g gunung ledang gan kawan2 2FC dah banyak makan kek kegemaran... agak dah penuh la.. tapi bila tengok ustaz masak macam2... hai LAPAR plak..hahahhaah tapi memang best la.. rugi siapa yang tak datang,, alang2 dah duduk berborak gan kawan2... kitorang nyanyikan lagu Allah selamat kan Afiq smpena hari lahirnya 4.4.89..huhuh SELAMAT HARI JADI AFIQ.... selepas je bape jam kemudian, Awe dan rakan2 turut hadir,, rumah ustaz kian gamat dengan kehadiran tetamu,,,huhuhuh best la.. dapat jumpa JPK2 untuk duduk bersama kembali.. dapat bergambar gan ustaz gak.. ni la gambar2 kenangan JPK bersama uztaz..huhuhuh Awe la jadi mangsa kami untuk tolong tangkapkan gambar,,,huhuuuh kawan2 boleh tengok gambar kat bawah ni ye untuk tontonan sahaja..jangan plak nak wat koleksi...huhuhuh Buat JPK.. KAmu semua memang best.. Kenangan Bersama Tak Akan di lupakan...huhuuh semoga kamu semua akan sentiasa di lindungi oleh Allah dan berjaya dalam hidup.. di dunia dan akhirat,,,amin..



Masing2 mula menunjukkan sifat keIBUan mereka... wah wah wah,, macam nak nagis budak tu d kerjakan kakak2 JPK ni...huhuhuh
Wah..gambar bersama Ustaz Syazali Effendi A Wahab (Ketua PPP Sektor A..) dalam kenangan..

Ni gambar JPK yang datang rumah ustaz...huhuhuh semua enjoy je.. masing2 berGOSIP je lebih ek.. tak ingat exam dah dekat...huhuhuh

Situasi makan...semua gelojoh,,,hahahaha lapar la katakan.. ada yang tak makan pagi semata2 nak datang rumah ustaz..duit dinning pn tak guna...hahahah gila kentang...
Sungguh asyik menikmati makanan yang ustaz sediakan...huhuhuh best giler sapa yang tak datang RUGI tahap MELAMPAU...huhuhuh bila lagi nak abiskan duit ustazz....hahahahah

Monday, April 6, 2009

2FC Sdn Bhd di Gunung Ledang

Hai kawan2.. ni lah dia Perkelahan kami shareholder 2FC Sdn Bhd. Memang sangat meriah, sudah sekian lama bertungkus lumus di syarikat, akhirnya rakan2 2FC dapat merehatkan diri mereka di Sagil atau lebih di kenali sebagai Gunung Ledang. Mizi dapat rasa yang rakan2 2FC semua gembira, tapi bagi mizi inilah masa mereka untuk bergembira.. Memang menarik. Kami semua berkumpul jam 8.00 pagi untuk menaiki bus UiTM yang telah di tempah dan terus menuju ke Gunung Ledang beserta bekalan yang kami sediakan. Perjalanan di meriahkan dengan kegagalan makcik bus berfungsi..hhuhhu sehingga kami jaoh terlajak ke tangkak.. Bila sampai je,, kami mendaki setinggi yang boleh untuk menikmati suasana Gunung Ledang yang best!!!... kami sampai terus je main seketika dan terus makan makanan yang di bawa.. Menarik kali ni kami buat smabutan untuk shareholder lama untuk GRAde sekali,,huhuhuh Best sangat sebab dorg beli kek kesukaan Mizi,, TIRAMISU!!!! thanks korang.. Mizi hargai sangat.. Selepas je makan2 mula la agenda pecah telur dan baling tepung.. buat pengetahuan semua, hari semalamnya sebelum g Sagil adalah hari jadi AFIQ, CEO 2FC yang akan mengantikan kak Amal. Huhuhuh so apa lagi.. semua pun kena la,,, Best sangat.. situasi kami memang gamat masa tu… sampai la tepung habis baru lah kami menikmati segala2nya..hhuhuh


Tengoklah gambar kami yang cukup menerangkan kegembiraan kami..huhuhu
Situasi PECAH TELUR dan BALING TEPUNG pada semua orang...huhuhuhuh BEST!!!!
Semua jadi mambang putih..huhuhuhhu


Ni lah Senior yang di raikan... semoga kamu semua grade dengan kenangan yang terindah..huhuhuh


Gambar kami ketika masuk hutan...sempat lagi nak lentok habis...uuhuhuh


Tengah berada di tingkat yang agak tinggi la... kat air terjun yang curam...huhuhuh BEST!!!!

Gembira menikmati juadah yang di bawa sendiri...huhuuh Aizat... OVER!!!!


Ni dia gambar2 rakan 2FC.. memang menarik sangat,, mereka ni la yang akan meneraju 2FC akan datang..huhuhuh



CantEk gambar ni... percikan air yang penuh BEREMOSI...huhuhuhuh
Ni gambar jelajah kami semasa mendaki untuk naik yang paling atas sekali...uuhuhuh tapi tak sampai puncak pun...


ni gambar sebelum bergerak pergi... CERIA je masing2...best sangat,,,hhuhuhuh









Kemeriahan Program Unit Rakan Muda UiTM Segamat

Ni gambar bersama rakan2 yang lain semasa sesi bertemu dengan keluarga angkat
Ni dai adik2 dari sekolah Medoi yang turut hadir memeriahkan majlis.. Terima Kasih Adik2...


Penat cikgu melayan kerenah adik2 yang seronok datang ke UiTM...huhuhuhuh


ni masa nak balik dengan ibu bapa masing2.. Penat adik2 kita ni,,,




Ni lah situasi gamat di luar bilik kuliah yang sesak dengan ahli keluarga Medoi..
Kesimpulannya memang sangat seronok berada di dalam program ni... dapat berjumpa dengan ahli keluarga sudah memadai...huhuhu
P/S; Terima Kasih Kelab Rakan Muda UiTM Segamat...


Sunday, April 5, 2009

Mak dan Abah Angkat ku...



Hai kawan2.. ni la mak dan abah angkat mizi... dorang duduk kat Felda Medoi Segamat..huhuuhuh.. Mizi sangat rindu kat dorang.. MAcam mana Mizi kenal dorang??? bermula dari program OPKIM (Operasi Khidmat Masyarakat) di Medoi la mizi dapat kenal dorang...huhuhuhuh Sangat seronok dapat jumpa dorg.. Mizi baru jumpa dorang hari Sabtu bersamaan 4 April 2009... semalam, program yang di anjurkan oleh Kelab Rakan Muda di UiTM Segamat.. Terima Kasih sangat kat korang.. Best mizi dapat jumpa mak dan abah angkat mizi balik... Apa2 pun tak sabar nak jumpa lagi...huhuhuhuh

Friday, April 3, 2009

Lawatan ke loji kumbahan UiTM Segamat..

Unit Mekanikal merupakan salah sebuah unit di bawah naugan Bahagian Pengurusan Fasiliti UiTM Segamat Johor. ia berfungsi sebagai unit yang bertanggungjawab ke atas Sistem Penghawa Dingin, Sistem Rawatan Kumbahan, Sistem Kebakaran dan lain-lain.. Memandangkan warga UiTM khususnya para siswa dan siswi yang tinggal di kolej kediaman sentiasa berhadapan dengan masalah sistem saluran tandas yang tersumbat, Unit Mekanikal telah mengambil inisiatif bagi menyelesaikan permasalahan berkenaan dengan mengadakan satu Program Kesedaran Siswa Siswi UiTM di samping dapat meningkatkan kesedaran dan menambah pengetahuan para pelajar..

Kebanyakkan hasil lawatan kami telah berjaya mencapai objektif yang jelas dari pihak fasiliti..memupuk kesedaran pelajar am nya menjaga kebersihan tandas, kemudian mendedahkan kepada pelajar dengan sikap2 positif dan negatif yang ada, memberi pendedahan mengenai pengendalian dan operasi Sistem Rawatan Kumbahan, di samping itu membincangkan faktor2 yang berlaku sehingga masalah saluran paip tersumbat, dan yang terakhir sekali memberi pendedahan kpd pelajar jika kegagalan Sistem Rawatan Kumbahan sekiranya gagal berfungsi.

Di bawah ini gambar kami ketika lawatan yang akn menerangkan segala2nya..semoga rakan2 yang lihat blog mizi ni juga turut mendapat kesedaran yang jelas dan Nyata...huuuhu
Tengok la kegembiraan JPK dan MPP melawat LOJI KUMBAHAN UiTM JOHOR

Ni lawatan ke loji kumbahan sektor A pula...Bersama mendengar teklimat dari En.Afzanizam kunting dari unit mekanikal Bahagian Pengurusan Fasiliti Uitm Johor
Kenangan bersama di loji kumbahan sektor A

Ni pandangan luar loji kumbahan Sektor B.. lebih moden berbanding sektor A



Menggunakan teknologi yang ada untuk pemindahan hasil yang ada ke dalam kontraktor..


bergambar bersama Pn. Maznah Salimin (Jurutera UiTM),dan sebelah kiri Mizi ialah Pihak Kontraktor Hasrat Prestij (HP) Sdn. Bhd


Situasi JPK sektor A bertanya pada kakitangan yang bertugas





sempat "POSE" kat loji kumbahan ni..hmmm... apala JPK ni.hahaha






Wah!!!... Die pn posing sama tak ingat..hahaha








Semasa rakan2 nak mula bergerak naik tengok tapak loji beroperasi..













Sesi taklimat bersama Syarikat Pembentungan Nasional (HP Group)